Аз се оттеглих, да го направят и те. Или излъчваме и Томислав и Делян, отвърна Борисов Тези

...
Аз се оттеглих, да го направят и те. Или излъчваме и Томислав и Делян, отвърна Борисов Тези
Коментари Харесай

“Шегуват ли се?!” – реакцията на ГЕРБ за “чекирането” на кабинет “Денков” с вицета Петков и Василев

Аз се оттеглих, да го направят и те. Или излъчваме и Томислав и Делян, отвърна Борисов
Тези имена ми стоят като смешка. Първо взех решение, че е някаква нечиста сделка.

Така един през различен лицата на ГЕРБ реагираха на разновидността за кабинет, обсъждан в “Продължаваме смяната ” - Демократична България.

Както “24 часа ” заяви първи в четвъртък, безспорното име за министър председател е на акад. Николай Денков, а Кирил Петков и Асен Василев са вицета в този лист. Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов бил комплициран за вътрешен министър, Весела Чернева - за външен, а лидерът на “Зелено придвижване ” Владислав Панев - еко. Само Христо Иванов, чиято партия е срещу включването на водачи в проектокабинета, не е в черновата за министри на ПП-ДБ.

“Рискуваме да върнем преговорния развой в изходно състояние. Няма да приемем Петков да дава отговор за службите и Василев - за финансите. Политическа партия е втората политическа мощ, сътрудниците явно не могат да го схванат ”, разяснява Тома Биков.

Ако ние се откажем от първия мандат и те ни посочат сходно държавно управление, отиваме на избори, безапелационен бе депутатът. И допусна, че вторите въобще не са разбрали посланията им.

Ден по-рано Бойко Борисов позволи Кирил Петков да е в кабинета, само че в случай че и двете обединения излъчат “най-доброто ” си в него.

Говори се, че и в ПП-ДБ този лист въобще не е неоспорим, а анализатори гледат на приключването на имената като на тест за Борисов.

Точно по този начин го разчете водачът на ГЕРБ - “изпускане, с цел да ги чекират ”. А отговорът му бе еднопосочен:, само че се дръпнах. Трябва и Киро, и Асен да се пернат. ” И се ядоса, че е

“абсолютно недопустимо ” ген. Атанасов да поеме надзор над всички служби

на Министерство на вътрешните работи, ГДБОП, “Вътрешна сигурност ”, цивилно и военно разузнаване.

“Ако те вземат участие в държавно управление, ние ще предложим знакови наши фигури - Томислав Дончев, Делян Добрев и сходни ”, съобщи още той. Все отново било тематика на диалог, “ако считаме, че финансите на страната са в положително положение и този, който го е предизвикал, би трябвало да е министър ”.

Какъв може да е казусът с министри, които схващат от бюджет и които могат да вкарат България в Шенген и в еврозоната (което значи всеки бизнес да отиде да обърне левчетата си в банките и отвън банките?! в евро?!). На всичко от горната страна не излизат в болничен, не вървят в отпуска … ужасТ!

Доверие няма. Не може и да има. Затова трябват нови механизми за конструиране на постоянно държавно управление. Въпросът е на кого му се върви на избори?

С този статус във фейсбук пък се включи Лена Бориславова.

Фигурата на акад. Денков срещна минимум опозиция. “Експертния кабинет без политически лица не одобряваме за доста уместно, тъй като това значи, че няма да има кой да носи политическа отговорност ”, разяснява посоченият за кандидат-премиер пред bTV. Приоритет обаче е програмата, а след това ще се мисли и за имената.

Междувременно стана ясно, че финалния си лист вторите ще показват на първите не в неделя, както настояваше ГЕРБ, а след 2 май.

“В развой на взимане на политическо решение сме с всички органи в обединението. Този развой няма да бъде завършен до вторник. Дотогава няма да се занимаваме с никакви клюки, нито с имена. Няма да се съобразяваме с непознати графици ”, отсече Кирил Петков след заседание с останалите водачи от обединението, предшествано и от съвещание на парламентарната група.

Неофициално депутати от Политическа партия споделиха, че можело даже

да се предложи единствено конструкция на Министерски съвет без личностите

Това е и единствената вяра да се стигне до някаква сделка.

При неуспех водачът на Съюз на демократичните сили Румен Христов чака още преди Гергьовден президентът да връчи първия мандат. Същото предвижда и военният министър Димитър Стоянов, който бе основен секретар на президентството, преди Радев да го прати в служебното си държавно управление.

Разговорът е дали ГЕРБ ще поддържат държавно управление на ПП-ДБ без свои представители в него, заключи пък Денков.

Отговорът към този момент е “Не ”.

Екипите по секторни политики обаче

работят добре, твърдят и двете страни. Срещите им в Народното събрание продължиха и през вчерашния ден, през почивните дни щели да се чуват.

Само че от ГЕРБ настояват, че готвят общ документ, а ПП-ДБ упорстват, че програмата ще е тяхна. Борисов чака още в събота тя да е финално съгласувана по браншове и “като я наложим върху бюджета, ще ни даде какви разноски и доходи да залагаме ”.

Академикът харесва и Заков, който ГЕРБ оферираше за външен министър

“Виждам Асен Василев като министър на финансите. Кирил Петков пък има изключителни връзки на европейско равнище ”, разяснява Николай Денков пред bTV. Точно тези връзки щели да ни вкарат в Шенген.

Денков даже съобщи подготвеност ПП-ДБ да включи в листата Драгомир Заков, който бе боен министър в кабинета “Петков ”, само че през декември бе номиниран за външен от издигнатия от ГЕРБ за министър председател проф. Николай Габровски. “Това, което оказва помощ, е, че съм малко по-стар, малко по-спокоен и оттова малко по-лесно повеждам диалози с хора, които са наши съперници ”, изясни ученият за какво е главният договарящ.

Два разновидността за бюджета - прекрояване сега или назад при Донев, време обаче няма

Разнобой сред ПП-ДБ и ГЕРБ се видя и в тезите им какво би трябвало да се прави с импортирания от кабинета “Донев ” бюджет.

Асен Василев стартира тезата, че депутатите би трябвало да върнат бюджета на “Дондуков ” 1 и служебният екип да го поправя с 3% недостиг. Това обаче слага под въпрос дали Министерски съвет ще изготви в точния момент нов, а Народно събрание ще успее да съблюдава периода, в който да го одобри. Според преди малко признатия парламентарен устав отритнат на първо четене законопроект не може да бъде обсъждан още веднъж през идващите 3 месеца. Изключение са единствено закони, свързани с евроизисквания.

Преди бюджетът да бъде прегледан от депутатите, те би трябвало да образуват и съответните комисии и да бъде разпределен към тях. Такива към момента няма.

“Опитите да се върне бюджетът още веднъж на служебното държавно управление са подли и безотговорни. Тогава президентът с цялостно право може да ни назовава шарлатани, безотговорници. Каквото и да каже, все ще е вярно ”, ядоса се обаче Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ акцентира, че всички партии, които заедно и обилно са раздавали пари в предните парламенти и са намалявали налози, в този момент дружно би трябвало да си понесат отговорността, а не да чакат финансовото министерство да оправя недостига. “Ако отиваме на избори - преди този момент да имаме бюджет. Това сме длъжни да го създадем с ПП-ДБ ”, съобщи Борисов.

Лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова счита, че депутатите би трябвало да го одобряват на първо четене, а преди второто да го поправят съгласно политиките си. И тя отхвърли концепцията да се връща на служебния кабинет.

Депутатите би трябвало да решат “цъкащата бомба с недостига ”, не да я връщат на кабинета, прикани и водачът на “Възраждане ” Костадин Костадинов.

А до момента в който партиите спореха, държавното управление утвърди бюджета с 6,4% недостиг и по този начин ще го внесе в Народното събрание.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР